• Iskolánk jelene


    • PaedDr. Soóky Marián - igazgató   marian.sooky@velkymeder.sk

     PhDr. Ládi Andrea - igazgatóhelyettes, alsó tagozat  andrea.ladiova13@gmail.com

     Mgr. Mocsi Éva - igazgatóhelyettes, felső tagozat mocsieva71@gmail.com

     Mgr. Bajcsi János - pályaválasztási és nevelési szaktanácsadó bajcsijani@gmail.com
      
     Ing. Nagy Éva - gazdasági felelős  ekonomka@zsbbvmeder.edu.sk
      
     Erös Judit - titkárság  riaditel@zsbbvmeder.edu.sk
      

     Cím/Adresa
     Základná škola Bélu Bartóka s VJM - Bartók Béla Alapiskola
     Bratislavská 622/38
     932 01 Veľký Meder - Nagymegyer
     IČO: 36081035

      


     1950 - 2020 iskolánk 70 éves

      

     “Tisztelt Szülők, Kedves Bartókos Diákok és Iskolabarátok!

      

     Nagyrabecsüléssel köszöntöm Önöket, akik jelenlétükkel emelik a mai esemény fényét, mely nap egyik jelentős napja a Bartók Béla Alapiskola 2019-2020-as tanévének.

     Örömmel köszönöm a megjelenést az iskoláknak, óvodáknak, iskolánk volt igazgatóinak, nyugdíjas pedagógusainak, az aktív kollégáknak, szülőknek, és a gyerekeknek.

     Intézményünk 70 éves múltra tekint vissza. Egész pontosan 1950-ben indult újra a magyar nyelvű tanítás Nagymegyeren, ami már akkor felvállalta a környéken élő magyar nemzetiségű fiatalok színvonalas oktatását. A diákok létszáma rohamosan növekedett, így 1957-ben iskolánk átköl­tözhetett az új iskolaépületbe és itt éli szorgos mindennap­jait ma is. 70 év nemcsak egy ember, hanem egy intézmény életében is hosszú idő. Hosszú különösen akkor, ha az odaadó, becsületes munkában telik el. Ráadásul az elmúlt 70 év alatt változott a kor, amelyben élünk, az intézmény megnevezése is többször cserélődött, ahogyan változtak  a diákok és a pedagógusok, sőt a tanítás helyszíne is.

     Tisztelt Ünneplők. Az ünnepben a legszebb és legfontosabb az együttlét. Az, hogy ilyen sokan összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak, melyből a közösség minden tagjának van része, az emlékeknek, melyek a mieink.

     Ebből a közös tudásból, élményekből és érzésekből áll össze a történelem. A 70. születésnapját ünneplő Bartók Béla Alapiskola történelme.

     Saint-Exupery így ír: “Egy magányos kődarab mindig csak kő marad. Ám ha kell, a sok kis kő együtt templomot emel.”

     Templomot, és iskolát, egészíthetjük ki Reményik Sándor versére utalva, az emberi élet két nagy színhelyét köszöntve áhított tisztelettel.

     Miért olyan fontos az iskola?

     Miért emlékezünk meg egy kerek évfordulóról?

     Miért jönnek vissza oly lelkesen a már szülőkorú diákok, hogy találkozzanak a szépkorú tanárokkal?

     Mert iskolába mindenki járt. Mert az iskola az a törzs, amely az emberiség közös tudásának gyökeréből átadja a szellemi táplálékot a jövő generációinak.

     Miért fontos az iskola?

     Mert az iskolás korba érve egészen új minőségű közösségi lét kezdődik. A kisgyermek, aki épp felfedezte, a világban elhelyezte önmagát, megtapasztalja, hogy csak társakkal körülvéve lehet boldog és értelmes életet teremteni. Mindennapjaihoz útitársakat, vágyaihoz támogatót, a bonyolultan szép világba utat mutató felnőttet, jóban-rosszban barátot itt talál először.

     “… nincs szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. – írja Kölcsey Ferenc. – Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk akkor barátokat, hanem a barátainkban leltük meg az egész világot.”

     Ezért nagyon fontos olyan hellyé tenni az iskolát, ahová a tanuló és a tanár nap mint nap szívesen jön, mert ahogy egy bölcs mondás tartja: minden gyermek megérdemel egy elégedett pedagógust.

                                                    Soóky Marián - iskolaigazgató

      

     Elhangzott 2020. február 24-én, a 70 éves kiállítás megnyitóján.

  • Kapcsolat

   • ZŠ Bélu Bartóka s vyučovacím jazykom maďarským - Bartók Béla Alapiskola
   • riaditel@zsbbvmeder.edu.sk
   • +421 31 555 22 44
   • Bratislavská 622/38, Veľký Meder 932 01
   • 36081035
 • Fényképalbum

   no data to display yet